Recept – Rawfood boll med citron & lakrits

Detta är mitt favoritrecept på rawfood, en härlig höstgul boll. Enligt ayurveda är ju rawfood något som passar väldigt få personer, just för att det är olagad mat. Men som en lite godbit till din varma tekopp passar det fint. Ingredienserna/smakerna balanserar olika doshor. Likaså om du serverar bollarna kylskåpskalla eller rumstempererade påverkar våra doshor. Detta kan du lära dig i min ayurvediska matlagningskurs, läs mer om den här…

Vatapersoner påverkas av dessa bollar genom tyngden, sötman, oljigheten, surheten och saltet vår vatadosha som annars består i motsatt element (luft & rymd). Serverar du dem rumstemperarade balanserar de bra en vata-person, som behöver lite mer av tyngd och sötma i sin vardag för att bibhehålla sin balans.

Är du mer pitta-person eller har obalans i ditt eldelement så påverkar dessa bollar dig så här; genom den söta smaken i dadlar och lakrits bra, samt cocos är kylande/svalkande, däremot höjs elden något med det sura i citronen och saltet påverkar genom att höja doshan.

Kapha påverkas också såklart. Då kapha redan är tung i sin natur (jord & vatten) så bör kaphapersoner inte äta så mycket av dessa bollar. Dock är det ju kaphapersoner som gärna bakar och äter fikabröd. Den sura, salta och söta smaken höjer kapha så just denna boll kan du smaka på som kapha-person, men det finns såklart andra recept som balanserar dig bättre. Se upp med detta om du känner dig tung i kroppen eller sinnet, en regnig dag eller kall och blött väder. Kahpa behöver lätthet, torrt och heta egenskaper för att komma i balans.

Sammanfattningen är att dessa bollar bästa balanserar vata och pitta. Genom att balansera betyder att du genom smakerna och densiteten i råvarorna påverkar elementen i din kropp/sinne till det bättre. Du hamnar i balans. Många människor, främst nybörjare jag möter i mitt jobb, tycker det är svårt att veta om den höjer eller sänker, balanserar eller inte. Så jag hoppas jag kan förenkla det för er och att ni läsare successivt förstår men också själva praktiserar ayurveda för att “leka” sig fram att hitta balans.

För att göra det lite tydligare i mina recept kommer jag att skriva Vata (V), Pitta (P), Kapha (K). Plus eller minus visar om det höjer (+) eller sänker (-). Ex. Cocosolja har en söt smak och är kylande. Den ökar kapha (K+) medans den sänker/balanserar både vata och pitta (V,P-) Om det inte påverkar skrivs det (o)

Lakrits-& citronboll, 15 bollar

  • 2,5 dl cashew/mandel (P,K+, V-)
  • 9 dadlar (K,V+, P-)
  • 0,5 citron (P+, K,V-)
  • Lakritspulver (K+, V,P-)
  • Vaniljpulver (K+, V,P-)
  • Cocosolja (K+, V,P-)
  • Flingsalt (P,K+, V-)
  • Gurkmeja (Po, K,V-)
  • 1 dl cocos (K+, V,P-)

Blötlägg nötterna en stund. Riv citron och pressa ur saften. Blanda lite cocos med citronsest och gurkmeja, detta ska du sedan rulla bollarna i. Om oljan är hård, smält cocosoljan. Kärna ur dadlarna. Mixa alla ingredienser utom strösslet, till en härlig smet. Jag gillar lakrits och brukar ha i 1-3 tsk lakritspulver. Rulla fina bollar och piffa dem med solskens strössel.

NÖTFRIA BOLLAR: Byt ut nötterna mot riven cocos.

Avnjutes i sällskap med en kopp te.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.