Varför yoga?

Idag, måndag 12 augusti startar höstens yogatermin. Varför är det bra att yoga? Vad ger det egentligen? Jag har ställt frågan många gånger till mina yogisar och haft det med på utvärderingar. Detta är en sammanfattning om vad mina kunder säger;

“Yogan ger mig ett lugn.” ja det är ju många som kommer just för det behovet, att få lugn och ro, minska stressen. Framförallt är de tacksamma över att ha yogiska tekniker att använda i sin vardag för att hantera stress. Minska den, kanske är svårt för många.

“Yogan gör att jag sover bättre.” ja, gäspningarna avlöser varandra i yogasalen. Det är kroppens sätt att varva ner och på så vis också för många få en bättre nattsömn. Många sover djupare, mer avslappnat flera dagar efter yogapassset. Vila och återhämtning är ju väldigt primärt i våra liv, följt efter rörelse och intag av föda.

“Yogan gör att jag känner mig värdefull & accepterad för den jag är.” Jag pratar gärna om temat för klassen, varför det är bra att fokusera på olika saker, hur vi kan använda yogan i det autentiska livet. I det arbetet förmedlar jag ofta ett för mig tillåtande klimat på och kring yogan hos mig, Nyckelpigan. Det kan ex vara att jag själv går igenom olika faser i livet som sorg, frustration eller rädsla. Att möta det “på mattan” godkänna de känslorna är väldigt befriande. Att vara värdefull, känna sig värdefull, så som jag är idag, även om jag packade yogaväskan för sent och insåg vid ombytet  på jobbet att tröjan luktar matos, eller att jag faktiskt värdesätter tiden på yogaklassen, fast jag lider av huvudvärk och känner mig väldigt osocial. Allt är okej hos mig, du behöver inte boka av yogan för att du har en dålig dag, snarare tvärt om! Jag peppar gång på gång mina yogisar att komma, fast det är en sådan dag… och kvittot är övervägande att det känns bättre efter yogaklassen. Huvudvärken har oftast försvunnit, samtalet kring yogaklassen “talade till mig direkt” man känner sig träffad och många beskriver att det är väldigt träffande, precis vad de behövde höra, bli påmind om etc.

“Yogan gör mig mjuk och smidig.” såklart kommer det yogisar, mer eller mindre erfarna till mig och vi är alla i behov av fysisk yoga iform av att stretcha ut kroppen, förlänga kroppen, sträcka ut och känna sig mjuk i kroppen, bindväven och musklerna. Det sker absolut. Men så som mina yogisar pratar om det är i termer av att “jag är mer rörlig, kan lyfta armen utan att axeln gör ont, det är lättare att knyta skona.”  Man behöver alltså inte vara mjuk och smidig när man börjar yoga hos mig. Det kommer med tiden. Många har en förebild på indiska yogisar som har benet kring halsen, balanserar på händerna och kan pilla sig i näsan med lilltån… nejvars, men ni vet vad jag menar. Kroppskontroll, skulle jag säga att vi jobbar med. Balans, smidighet och rörlighet.

Varför går du på yoga? Kommentera gärna.

Detta är mina inplanerade yogaklasser under hösten 2019. Jag brukar även bli inbjuden till olika företagsevent, studieförbund och personalklubbar för att dela mina erfarenheter kring yogan. Är ni intresserade, har ni personaldagar, en företagsfest eller behöver inspiration på kontoret med “office yoga”, “yoga mot stress” eller annat som passar in i arbetsmiljöarbetet, hör av er! så lämnar jag en offert.

2 Responses to “Varför yoga?

  • Jag körde yoga varje dag i nästan ett halvår och kände verkligen att jag blev lugnare samt att den inre stressen minskade ganska rejält. Tyvärr skadade jag mig och efter det har jag inte lyckats komma tillbaka vilket är väldigt typiskt. Jag har även EDS och får lätt ont tråkigt nog 🙁

    • Hej, ja yoga gör många mycket lugnare och ett sätt att lättare hantera stressen. Vad tråkigt att du skadat dig och inte kommit upp på banan igen. Yoga kan ju utföras på så många olika sätt, varesig man identifierar sig med en sjukdom eller ej. Jag erbjuder ex. sittyoga i höst till pensionärer, just för att många av dem behöver enkla yogiska övningar (ibland sittandes eller med hjälp av stol/kloss/rem) och det finns ju en uppsjö av meditationer och andningsövningar som alla kan genomföra även om man är mer eller mindre orörlig. Det är även bevisat att om vi tänker att vi gör yoga, så får vi liknande effekt som att vi skulle utföra den. Jag önskar dig lycka till med din kommande yogapraktik. / Namaste, Jenny

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.