Recept på mungbönsgryta för alla doschor

Mungbönsgryta är något som äts av många yogisar men också de som praktiserar ayurveda. Mungbönsgrytan är lättsmält och är rik på protein som håller dig mätt och nöjd länge. Det finns många recept därute och jag bjuder på ett recept för att balansera alla dina doschor samt tillgodo se alla dina 6 smaker i en och samma måltid.

Mungbönsgrytan kallas också ofta för Kichari. Den är populär vid reningskurer, sk detox eller panchakarma. Då brukar man även tillsätta kryddor och grönsaker som balanserar det som är bäst för dig. Är du i balans så är det fint att följa årstiderna och krydda och välja grönsaker efter den rytmen. Mer som det kan du lära dig i min matlagningskurs för ayurveda som kommer att starta hösten 2019.

Riset som används är basmatiris, just för att det är lättsmält. Du kan ju som sagt variera det med råris, rött ris etc, men grunden i all mungbönsgryta är basmati-ris.

Mungbönorna som används är lite olika, du kan variera efter tycke och smak, samt tid. De vanliga torkade mungbönorna är gröna, de behöver ligga i blöt över natten, eller om du gör på kvällen, lägger du dem i blöt på morgonen. Du kan också välja gula mungbönor, det är skalade gröna mungbönor och behöver kortare förberedelsetid, samt enligt mig blir lite mer såsiga. Det är även gott att ha groddade mungbönor, då har de också en kortare tillagningstid. Hos mig finner du både gröna och gula mungbönor. Nu på våren är det fräscht att grodda mungbönor, det ger lite extra prana och livskraft.

Ghee är vanligt inom ayurveda. Nästan det enda matfettet som används i många hemma-kök. När du använder ghee i matlagningen tillför du mycket näring och maten håller sig fräsch, fylld med prana längre tid än om du skulle ha vanligt smör eller olja. Ghee finns numer i mataffären men det är också mer ekonomiskt och enkelt att göra hemma. Här finner du recept  och tillvägagångssätt.

De sex smakerna behöver tillfredsställas helst under samma måltid för att du ska bli behagligt nöjd efter maten. Är du sugen på något, tar om fast du kanske är mätt, så kan det vara att någon smak saknas i din maträtt. Smakerna vi pratar om är sött, surt, salt, bittert, starkt och strävt/kärvt. Detta recept innehåller alla sex smakerna.

 

Mungbönsgryta för alla doschor, 4-6 protioner

 • 6 koppar vatten
 • 1 kopp basmati ris
 • 1/2 kopp gula split mungbönor, idealiskt om de får ligga i vatten 1 timme före
 • 1 msk vardaglig kryddblandning (se recept längre ner)
 • 1 nypa hing/asafetida
 • 2 koppar grönsaker skalade och hackade i mindre bitar ex. rödbetor, morot, grönkål, potatis, mangold, squash, fänkål etc.
 • 1/2-1 tsk salt
 • färsk koriander som garnering

Koka upp vattnet i en stor kastrull, spara lite till senare, om du behöver späda. Skölj riset och mungbönorna i kallt vatten tills det är klart och fint. Lägg dem i det kokande vattnet tillsammans med kryddorna. Sänk värmen när grytan har börjat koka igen. Under tiden skala och hacka grönsakerna du önskar ha till måltiden. Om du har valt hårdare grönsaker, kan du tillsätta dem nu, annars vänta lite tills grytan har kokat ihop lite mer. Täck och låt småputtra på svag värme 15-20 minuter. Håll koll på vattnet, om du behöver har du i det sista vattnet så du får lagom konsistens (lite som en lös gröt tycker jag är gott) Om du väljer lättkokta grönsaker som gröna bönor, spenat kan du tillsätta dem efter 15-20 minuter. Låt småputtra 5-10 min till.

Om du vill, kan du så klart koka grönsakerna bredvid och servera dem så, det är lite olika hur jag gör. Det kan vara gott med en färskpressad citronklyfta eller lite tamarisoya till serveringen.

Tempering;

 • 1-2 msk ghee
 • 1/2 tsk spiskummin
 • 1/2 tsk koriander frö
 • 1/2 tsk fänkålsfrö

För att göra tempering (som strös över den färdiga maträtten) värm ghee i en kastrull, tillsätt kryddorna och låt dem upphettas på medelvärme i 2-3 minuter, de kan börja “poppa” också, då är de klara. Tag bort från värmen och häll detta över mungbönsgrytan. Tillsätt salt om du så önskar.

Ayurvedisk vardagskrydda;

Kombinationen mellan dessa kryddor balanserar din matsmältning, stimulerar leverns funktion och skapar lagom mycket eld för din agni sk. matsmältningselden. Denna kryddblandning är mycket funktionell i ayurvedisk matlagning. Testa gärna kryddorna en och en först, så du vet hur de smakar och om du gillar dem. Är det någon krydda som du inte gillar (oftast fänkål) så tar du din egen favoritkrydda eller minskar mängden på den i detta recept. Alla dessa kryddor finns att köpa hos Nyckelpigan och de är ekologiska.

 • 1 msk hela korianderfrö
 • 1 msk hela spiskumminfrö
 • 1 1/2 tsk hela fänkålsfrö
 • 1 msk grukmeja pulver

Torr rosta koriander, spiskummin och fänkål i en stekpanna i några minuter, precis så du kan känna doften av dem. Tag av från värmen och låt de svalna. Mortla dem. Tillsätt sedan gurkmeja och blanda, fyll upp en lagom stor burk för att använda i din matlagning.

Hoppas detta ska smaka och att du hittar några nya smakkombinationer i din matlagning. Denna rätt är enkel, allt-i-ett-grytan. Du kan även göra den i en termos. Laga dock inte mer än vad du tror kommer att gå åt, då det inom ayurveda är viktigt att maten är färk och nylagad.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.