Spiskummin

Spiskummin är en väldigt användbar krydda och används flitigt inom Ayurveda. Speciellt bra för vata och kapha och kan därmed öka pitta något.

Kummin kallas även för Cuminum cyminum, Jira, Safed Jira. För en orolig  vata-mage som gasbildning och uppsväldhet är kummin användbar. Den är lugnande för magkramp och värk. Kummin har allmänt en förmåga att rensa ut gifter ur hela kroppen, samt är blodrenande. Den motverkar inflammation i livmodern och stärker fortplantningsorganen.

Enligt ayurvedisk medicin av Sebastian Pole,  är kummin te ett bra egenvård för att lindra en kall och torr känsla i bröstet vid ex hosta. Att dricka en kopp kummin te innan sänggåendet kan hjälpa dig att få en god natts sömn. Här finner du mer efterforskning på vad kummin använd för. 

  • Gör ett te med 1/2 tsk hel kummin bryggd med 1 kopp varmt vatten.

Kummin kan användas hel, malen eller torr rostad. Både sautering och rostning gör arom och smak av kummin mer levande i din matlagning. Bered den då tillsammans med ghee. Den passar bra tillsammans med andra kryddor som gurkmeja, fänkål, koriander, ingefära och kanel.

ERBJUDANDE: Spiskummin, 100 gr. 69 kr (ord.79 kr) finns i butiken. Hela februari månad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.