Renande dryck och renande mat, recept

Ni har frågat, vad jag dricker, vad jag äter, här är några recept som jag har hållt hårt om under tiden för min rena-dig-resa som nu pågått snart i 5 veckor. Delar med mig och njut av dagen.

Renande the

Sjud lite ajowain-krydda i lite vatten, drick någon kopp under dagen. Ajowain är en krydda/ört som används flitigt inom ayurveda för sina renande egenskaper. Den hjälper också till att öka agni, matsmältningselden. Den är alltså värmande i sin egenskap. Den är även bra för andningsvägar och nervsystem. Den balanerar fint vata och kapha, men ökar pitta.

Kitchari, mungbönsgryta

Mungbönsgryta är en lättsmält maträtt som är baserat på ris och mungbönor. Därefter kan man modifiera receptet utefter årstid och ev obalanser. Den är mycket renande och väldigt näringsrik och rekomenderas sprciellt för dem med oregelbunden matsmältning. Generellt rekomenderas propotionerna två delar ris och en del mungbönor.

Kryddorna i detta recept balanserar alla doschor och du kan till en början prova med 1/2 tsk av spiskummin, koriander, fänkålsfrön och gurkmeja. Tillen handfull basmatiris (ca 1/2 dl) och halva mängden gula mungbönor är lagom för en person. Det går fint att använda sig av gröna mungbönor,  men de bör då ligga i blöt över natten, alternativt 8-10 timmar. De gula är skalade mungbönor och jag upplever att de blir mer såsiga, smakar lite olika, men båda är väldigt proteinrika och goda.

Skölj ris och mungbönorna. Smält lite ghee i en kastrull och tillsätt spiskummin, korianderfrön och fänkålsfrön, låt fräsa lite någon minut, tillsätt sedan gurkmeja och ev andra kryddor som önskas,(ex. ingefära, garam masala). Om du vill kan du fräsa med lite gul lök och vitlök. (Vitlök höjer pitta). Tillsätt sedan ris och mungbönorna med vatten så allt täcks och ca 5 cm över riss och bönor och låt koka upp. Låt sedan grytan koka på svag värme. Rör om då och då. Se till att grytan inte blir för torr och tillsätt isf mer vatten.

Koka lite grönsaker som passar din doscha.

Vata; morot, rödbetor, fänkål, palsternacka, squach, spenat, blomkål.

Pitta; gröna bönor, blomkål, fänkål, broccoli, vitkål, gröna grönsaker som grönkål, mangold, spenat.

Kaha; broccoli, rättika, groddar (gröna groddade mungbönor), grönkål, gröna bladgrönsker ex spenat, nässlor.

Piffa lite mot slutet och strö över lite koriander, persilja eller något annat blandgrönt. Det är även gott med tamarisoya. Duka fint, tänd ljus och stäng av radion, lägg undan telefonen och tidningen, njut av tystnaden och smakerna i maten.

Lycka till i köket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.