Matsmältningen – vilken mage har du?

Inom Ayurveda är det vanligt att prata om hur matsmältningen fungerar. Det är lixom därifrån allt har sin början. Om du smälter maten på ett bra och sätt och därigenom inte upplever några problem med gaser, uppkörd mage, förstoppning, magkatarr etc så är det ju allt frid och fröjd. Men det är få förunnat. 

Att gå på toa regelbundet, helst varje dag är också något vi gärna pratar om. Vilken tid på dagen du går på toa, men också hur avföringen ser ut. Är den hård, lös eller håller samman? Det är olika sätt för matsmältningen att visa “kvittot” på hur den fungerar.

Det bästa är att avföringen kommer av sig själv, på morgonen. Att du känner dig nödig, går på toa och utan problem och kan bajsa. Det är ju skönast, eller hur? Det visar också hur näringen tas omhand i tarmen.

Nästa gång du går på toa och bajsar, stanna upp, reflektera hur dina toalettbesök är. Går det fort, är det smärtfritt, känns det som att det är lite kvar, som att du inte är klar, trots att du bajsat? Allt detta är viktigt att reflekera kring när du utgår utifrån din hälsa inom Ayurveda.

Nedan finner du tre obalanser som på olika vis är relaterade till doshorna.

  • Detta är en pitta-mage. Endel har så snabb genomfart på maten så tarmen hitter inte tillgodogöra sig näringsämnen som födan behöver lämna ifrån sig. Det är då vattnig avföring och maten passerar alldeles för fort, många gånger är då även avföringen gulaktig. Dessa personer som upplever detta kan även gå flera gånger varje dag.
  • Detta är en kapha-mage. Det finns även de personer som behöver väldigt lång tid på sig, vid toabesöket. Kanske sitter med en bok, tidning eller nuförtiden en telefon i handen för att “vil-skita”. De behöver lugn och ro, det kan ta upp emot 1 timme. När avföringen väl kommer kan den vara tung, seg, kladdig.
  • Detta är en vata-mage. För vissa personer är matsmältningen på det viset att de har gaser, känner sig uppblåst och oftast är hårda i magen. Det kan ibland gå flera dagar innan de går på toa och bajsar. Då är ju tarmen väldigt torr och det kan göra ont att bajsa. I detta exempel stannar ju avföringen kvar i kroppen när den egentligen skulle tömts ut. Ama (slaggprodukterna) kan då fritt vandra från tarmen ut i systemet och cirkulera runt i kroppen. Ama  stannar oftast där du är försvagad sedan tidigare, ex lederna, huvudet (huvudvärk), stelhet i kroppen.

För att balansera och hjälpa din matsmältning på bästa sätt kan du dricka detta örtte. Detta är ett recept från Deepak Chopra och används av många inom Ayurveda.

Kummin, koriander, fänkåltea 

Detta uppfriskande te erbjuder många hälsofördelar för matsmältningssystemet, inklusive att hjälpa till minska halsbränna, reflux (sura uppstötningar), gas och uppblåsthet.

Ingredienser

  • ¼ tsk hela kumminfrön
  • ¼ tsk hela korianderfrön
  • ¼ tsk hela fänkål frön
  • 1½ (kaffe-)koppar vatten

Instruktioner: Koka upp vattnet och tillsätt kummin, koriander och fänkålfrön. Låt dra i fem minuter eller tills teet svalnat till önskad dricktemperatur. Sila teet och servera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.