Erbjudande i maj, kapha´s egenskaper och recept

Ayurveda jobbar utifrån naturens rytm. När vi är i årstidsväxlingarna är det också många som känner sig tunga i sinnet, kroppen kan kännas svullen, värka och vara allmänt i olag. Nu när vi är mellan vinter och sommar så är ju vädret som ni vet växlande. Det är kyligt i luften samtidigt som solen värmer. Snön smälter och det blir vattenpölar, det kan komma regn, hagel och frosten på nätterna hänger ju kvar som ni vet en bit in i juni. Denna tid är representerad av Ayurvedans Kapa element som består av jord och vatten. Dessa egenskaper känner du igen i naturen och hos dig själv som tung, kall, oljig, söt, stabil, långsam, mjuk, klibbig, trög och slät. När Kapa ökar utanför, ökar också den inuti kroppen. Om du bär mycket av dessa egenskaper hos dig som person, har du lättare under denna årstid (kall vår-försommar) att komma i kapha-obalans.

Att balansera Kapha behöver du tänka och agera kring dessa egenskaper; stimuli, regelbunden motion, viktkontroll, variation i tillvaron, värme/torrhet, minskad sötma. Detta hänger ihop med de olika kvalitéerna som representerar Kapha, dessa är alltså motsatser till dem. För att balansera bör du ex. börja dagen med kokt vamt vatten, en morgonpromenad och när du känner hunger äta något litet, ex. en fruktsallad. Det kan även vara bra att ha några stimulerande kryddor vid matlagningen för att “aktivera” dessa element. Ingefära, gurkmeja och fänkål.

garshanvantarUtför torrmassage av kroppen för att stimulera cirkulationen. Denna torrmassage kallas garshana och utförs med speciella råsindenvantar. Det är i maj månad rabatt på denna behandling och Nyckelpigan säljer även dessa råsidenvantar.

Känner du igen dig kring detta?

 • Du har gått upp i vikt och känner dig deprimerad över det.
 • Har allergi, astma eller övervikt, fetma.
 • Din kost innehåller stora mängder eller återkommande varje vecka av socker, salt, fet eller stekt mat, tung mat, mejeriprodukter (i synnerhet ost, mjölk och glass)
 • Du har haft det stressigt och reagerat genom att dra dig undan och känna dig osäker eller oönskad.
 • Du lägger alltför stor vikt vid att äga eller samla på dig saker.
 • Du uppträder beroende eller överbeskyddande i ditt förhållande till andra.
 • Du har försovit dig mer än 5 ggr i sträck.
 • Vädret är kallt, fuktigt eller snöigt (typiskt viner- & vårväder).

I min ayurvediska erfarenhet diagnostiserar jag hur doshorna och eventuella obalanser förekommer, genom pulsavläsning i en hälsokonsultation. I maj är det även rabatt på ayurvedisk hälsokonsultation.

DSC_0481

Boka din behandling-& garshan massage idag. Jag säljer även Kaphabalanserande produkter som du får 15 % rabatt på under denna månad. Det kan vara the, krydda, kroppsskrubb eller massageolja.

En balanserande måltid på våren bör vara varm, lätt och väl kryddad.

 • Skarpa kryddor som ingefära, svartpeppar, citron och gurkmeja är att föredra.
 • Sädesslag kan vara korn, råg, majs och bovete.
 • Frukt som är sammandragande kan vara äpplen, päron, bär, torkade körsbär, russin, plommon. Vid kallt klimat är det främst den torkade frukten tillgänglig.
 • Protein som är magert är bönor, linser, äggvita och vitt kött för dem som inte är vegetarianer.
 • Bittra grönsaker, som brysselkål, kål, broccoli, sparris och maskros blad och blomma.
 • Rå honung, med måtta

Sparris soppa med vita bönor

1 bunt sparris

2 koppar vatten

1 tsk olivolja

1/2 kopp kokta vita bönor

1 tsk vår-salt  (med cintronsest, basilika, svartpeppar, cayennepeppar)

juice av 1/4 citron

Ansa sparrisen och tag bort den nedersta delen genom att böja den, så den knäcks av. Skär sparrisen i 1 cm bitar. Koka dem men 1 kopp vatten ca 7 min tills den är klar. Häll i bönorna, resten av vattnet, olivoljan och det smaksatta saltet och mixa. Låt soppan sakta värmas upp på låg värme tills du känner en behaglig serveringstemperatur. Tag bort från plattan och häll i citronjuicen. Serveras med citronskivor och nymalen svartpeppar.

Broccoli är ett fint alternativ, som en variant av soppan, men ändå har den bittra smaken.  / Recept hämtat ur boken; The everyday ayurveda cookbook, Kate O´Donnell. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.