Detox dagbok del 2

Detoxen denna gång har varit enkel, men också gett mig många tankar och reflektioner. Jag har denna gång fokuserat på maten och min dagliga rutin, som ni läste i förra inlägget. Mina tankar har bestått av är jag hungrig, sugen eller törstig. Vad är jag sugen på? Som det sett ut de senaste dagarna har jag helst ätit en fräsch fruktsallad till frukost, eller druckit en smoothie, någon frukt eller majskaka med ghee, groddar och tomat eller rädisa. Sallad till lunch (quinoa sallad eller grekisk sallad). Jag har tillåtit mig att äta fetaost och mossarella. Färska grönsaker som tomat, sparris, paprika, bladgrönt, gurka, rödlök etc. En rejäl tallrik och jag har varit mätt ända fram till middagen. På eftermiddagen har jag ofta gjort mig en matcha latte. Matcha är ett japanskt the, som jag gillar.

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Det har hänt endel mentalt. Jag har haft tankar som att komma till mina tidigare sätt att vara. Hur jag har låtit andra påverka mig i deras energi, sett mönster och hur jag har fallit tillbaka i ett sätt att vara. Svårt att förklara, men med hjälp av en härlig kvinna som jag träffat flera gånger och haft session med, tydliggjordes mina mönster och omedvetna tankar och handlingar. Jag såg dem, och nu är jag mycket lättare i kroppen. Under sessionen med Malin igår, släppte det. Armarna var tunga som att de jobbat rejält i trädgården, magen och solarplexus jobbade på och jag blev tvungen att gå ut och få frisk luft under telefonsamtalet (vi jobbade på distans). Tacksam att kroppen talar till  mig och att jag mer och mer får min intuition starkare.

Min utmaning nu, då jag är på dag 6, är att åka till Stockholm. Under helgen kommer vi att sova på hotell, gå på teater och ha välförtjänt vuxen-tid. Stockholm är ju iofs fylld med härliga alternativ, kring mat och dryck. Detta gör det ju ändå komplext att hitta något, i denna djungeln. Jag tar gärna emot era tips på mysiga fik och restauranger som serverar vällagad mat och har lite nyttigare tänk. I min detox undviker jag allt kött, inkl. ägg. Ingen gammal mat, så som matlåda värms, jag tillagar all mat före respektive måltid. Det är en mycket viktig punkt inom Ayurveda, att äta färsk mat, den är sk sattvisk. Är den gammal (24 h) innehåller den ama och kan ge dig obalans och ama i kroppen. Drycken består mest av kokt varmt vatten, ört theer, grönt the, någon smoothie etc. Så ingen alkohol eller kaffe för mig. Just nu känner jag mig inte ens sugen på något av dem. Kaffesuget försvann under 2;a dagen, alkoholen är för mig förknippad med en god middag, grillning eller festligheter. Ett glas bubbel brukar jag ju aldrig tacka nej till. Men under en detox är ju syftet att underlätta för kroppens reningsorgan och låta dem ta hand om det som redan är lagrat i kroppen, vad gäller ama och toxiner. Jag har förberett hotellet vi ska bo på att jag äter speciell kost, hoppas att de serverar mycket frukt och grönt till frukost. Gluten är ju också borttaget, så som havregryn, vete, iform av pasta, bröd och annat gott. Det jag väljer är quinoa, bönor, linser, rotsaker inkl. någon potatis en dag.

Det jag läst under tiden jag haft min detox är mycket ayurvedisk litteratur. Jag trodde i min enfald att “detta har jag nu koll på” men jag behöver hela tiden lära mig mer, fördjupa mina studier och förfina mitt arbetssätt. Fick under en av dagarna en intressant fråga, hur jag ser på det att blanda frukt och grönsaker under en detox. Det är ju enligt Ayurveda inte att föredra. Jag har därför de två senaste dagarna undvikit frukt och grönt i samma måltid. Kan verka enkelt, men för mig satte  det lite käppar i hjulet och jag tog det som en utmaning och ville lära mig mer. Ex en grön smoothie, som jag och många med mig dricker ofta och gärna. Lite spenat eller grönkål, någon vätska (ex äppeljuice) ingefära, avokado och banan eller bär. Så kan en vanlig smoothie se ut för mig. Ett till ex. är mina majskakor med groddar, avokado och tomat eller rädisor. Till det åt jag en chiapudding med melon och annans. Det var där, frågan dök upp. Att blanda frukt och grönt, samt äta melon tillsammans med andra livsmedel. Men nu med den vetskapen att det försvårar matsmältningen med att blanda dessa egenskaper kan jag ärligt säga att det lugnat ner min mage.

Jag kommer att göra ett enskilt inlägg om det, att förhålla sig till de ayurvediska principerna för att underlätta matsmältningen. Håll utkik om det.

Under tiden har jag även gjort torrborstning, abhyanga och framförallt oilpulling inkl. tungskrapning. Det är skönt att vara tyst på morgonen, som en slags meditation när jag har oljan i munnen och förbereder min frukost. Barnen blir väckta innan, och får stiga upp utan alltför mycket tjat. Yoga som jag rekommenderar under detox är Surya Kria eller YinYoga, samt meditation. Surya Kria är ett engergipass med solenergi, hjälper matsmältningen, gör sinnet klart och alert. YinYoga som stödjer dina utrensningsorgan är att föredra, det kan ex vara lever och matsmältning. Här finner du yogapasset, Surya kriya kundaliniyoga

IMG_3979

Tack för att du tog dig tid att läsa min blogg. Lämna gärna en kommentar, fråga eller tanke. Inlägget går även att dela vidare på Facebook, om du finner det intressant för fler.

To be continued… / Jenny

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.