YOGA ökar kontakten och kommunikationen till dig själv

pexels-photo-374053Yoga har för mig funnit länge i mitt liv. Både innan barnen kom, när jag var gravid och nu efteråt när de är stora och går i skolan. Yoga´n för mig är att komma mig själv nära in på livet. Det är lätt att vardagen trillar på och rätt som det är har månaden passerat och vad har du gjort för dig själv att fördjupa kontakten med dig själv?

Yoga för mig är att hitta en meditation som läker såren från övergrepp, sorg från nära anhörigas bortgång.

Yoga för mig är att vara närvarande i utövandet, yogapositionen när huvudvärken kommit, värken i benen gör sig påmind i varje sittande position eller när kroppen känns stel.

Yoga för mig är att andas. Vara medveten om andningen, ta djupa andetag när stressen kommer närmare, andas för att få koncentration och energi. Andas för att skapa livsutrymme, låta andningen få ta plats och tid.

Yoga är för mig att läsa böcker, tidningar och lyssna på podcast om yogans djupa visdom. Inom yoga heter det yogans 8 grenar, Yamas. Yoga sutras. exempelvis;

Ahimsa – icke våld. Så självklart, men även till djur.

Satya – att vara sann. Sann mot dig själv och andra. Ärlighet vara längst.

Asteya – att icke stjäla. Det kan handla om att mitt energifält är mitt, min energi är mitt. Uppskatta det du har.

 

Bara vara. Tyvärr har de stunderna inte varit så ofta , rent aktivt, schemalagd. Men det infaller oftast på mina långa promenader, gärna i skogen. Höra knarrandet av snön under mina fötter, känna snöflingorna mot kinden och kylan som tar plats i mina andetag. Meditationen är för mig en möjlighet att reflektera, öka utrymmet, skapa andrum, få en paus.

pexels-photo-267748Alla dessa delar sker automatiskt, men även en dedikation till något, som att förbinda sig att göra en meditation i 40 dagar, eller göra en detox för att rena både kropp, sinne och själ. Att vara i nuet, inte längta så mycket framåt, inte rota så mycket bakåt, utan mer förstå nuet. Hur de olika perspektiven påverkar mig. Vilka vänner som finns kvar och vilka som tonar bort. Vilken mat som ger mig näring och njutning. Allt detta tycker jag hör ihop med Yoga. Att även fördjupa kontakten med sig själv innebär (för min del) en kontakt med sin själ och andlighet.

Min förhoppning är att detta sipprar fram i mitt sätt att förmedla yogan på mina klasser. Som lärare har jag ett ansvar, ett personligt sätt att förmedla och ge ut till mina elever. Vi är alla olika och det är fint. Om du gillar mig eller min yoga känner du nog igen det jag skrivit. Om du inte träffat mig eller testat min yoga, är du varmt välkommen att utforska det tillsammans med mig i vår.

/ Namaste

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.