Oil pulling

Oil pulling, är en av de enklaste egenvårds råden som finns inom Ayurveda. Genom att gurgla, skölja munnen med sesamolja har du verkligen möjlighet att påverka din hälsa.

olive-oil-greek-oil-olive-53502Hur gör man då? Tag 1/2-1 msk olja och gurgla/skölj munnen med olja. Det kommer att blandas med ditt saliv. Under tiden du gör detta kan du ex. massera dina fötter eller smörja din kropp med olja (abhyanga). Bäst effekt får du genom att skölja munnen i ca 10-20 minuter.

Oljans egenskaper, framförallt sesamolja, vilket används flitigt inom Ayurveda är värmande, utrensande och fullproppad med antioxidanter. Oljan hjälper att smörja munslemhinnan, minska karies, kan lindra tandvärk och även bra för smak-sinnet. Det är välgörande för näsa- & halsregionen, även mag-& tarmkanalen. Detta ger avspänning för nacke, axlar, huvud och käkar. Det har en positiv effekt för att stärka din röst, efter en dag där du pratat mycket eller ansträngt rösten. Så alla skulle mer eller mindre må bra, eller ännu bättre att göra detta dagligen. Så här i vintertid är det även behagligt för torra läppar. Då sesamolja öppnar upp och hjälper kroppen att frisätta slaggprodukter är det viktigt att spotta ut detta i brännbart. Gifterna vill vi ju inte ha i avloppet.

Så låt helgen, ge dig möjlighet att upptäcka det lilla, som ger dig stor effekt.

 

 

Trackbacks & Pings

  • Nyckelpigan » Detox, häng med :

    […] vid 07,30 utvilad. Morgonrutin i badrummet med tungskrapa och oilpulling. Under tiden jag sköljde munnen med olja förberedde jag frukosten. Det blev en grön drink med […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.