5-års jubileum

Det började med en motgång

Året 2012 hände det väldigt mycket i mitt liv. Under våren och sommaren hände allt. Jag tog ett stort steg att anmäla mig till SamaYoga-lärarutbildningen. Jag hade även gjort yogafördjupning inom Friskis & Svettis samma år. I maj åkte jag till Indien och besökte en god vän och guru Umasankar Sun Yogi. Allt detta satte perspektiv på tillvaron.

aroma-yoga-sitter-i-grasetPå den tiden jobbade jag inom företagshälsovården och kände mig motarbetad. Alla år jag har pratat och peppat både företagare och mina kollegor om att främjande och förebyggande inom hälsovården är lönsamt. Jag jobbade på, men kände att jag fick inget gensvar, från varken företagare eller stöd från ledningen. Jag hade idéer och visioner. Att så många ser kortsiktigt på hälsan, det gnagde i mig. Känslan jag hade var att slå mitt huvud blodigt, gå i motvind och kämpa för att få göra det jag ville, nämligen öka välbefinnandet hos de jag mötte.

Där och då började min idé att starta eget. På semestern byggde vi ut vårt hus och jag stod i partytältet och målade panelen som skulle upp på utbyggnaden. Monotont men väldigt rogivande. Iden växte sig stark och samma år startade jag mitt företag Nyckelpigan. Återkommande träffar med Nyföretagarcentrum och en kvällskurs var ju given. Jag gör det jag vill, är min egen chef och sätter mina egna arbetstider. Samtidigt hade jag kvar min anställning på Företagshälsan men senare blev jag uppsagd pga arbetsbrist!

Det hela började med lite yoga på söndagar i Lindans Bystuga. Det var trevligt och yogan var uppskattad. Det slår mig i skrivande stund, att några av mina yogisar är kvar sedan den starten, för 5 år sedan. Ni minns väl hur det var?! Jag utvecklade min affärsidé och intresset växte för ayurveda. Under de 9 månader som lärarutbildningen pågick var vi 3 gånger på längre retreat´s på 10 dagar. Där introducerades ayurvedan ännu djupare och jag kände en enkelhet. Enkelheten handlar om naturen, om rytmen…

Mycket har jag gjort under åren… yogat såklart, masserat och haft föredrag. Mest är det privatpersoner som kommer till mig, men min intention har länge varit att stödja företagare i att främja och öka välbefinnandet hos sina anställda. Föreningar och företagare har då och då anlitat mig som inspiratör och föredragshållare. Den senaste tiden har jag haft yoga för företag och regelbunden massage för sina anställda. Vad är det då som håller mig kvar mot företag? Jo ett brinnande intresse för arbetsmiljöarbete. Det kan låta torrt och byråkratiskt, men på det sätt jag och mina hälsovetarkollegor jobbar så är det mer mjukvara, mer psykosocial arbetsmiljö. Hur grupper formas och utvecklas. Jag tror ändå att större företag idag har en annan struktur i sin ledning, nya personalvetare har ett främjande tankesätt och det är bra. Mindre företag är kanske lite mer försiktiga? Jag är med i Speed Business, en stor nätverksevenemang för företagare i Dalarna. Där ges möjlighet till att göra friska affärer!

Så, vart landar detta? I medvind känns det bra, det gäller att hänga med och styra åt rätt håll. I motgång sker det också en utveckling om än så utmanande. Såklart har jag haft både och. Flow, är för mig en känsla som dyker upp när allt faller på plats. Offerten går i lås, mina tider i tidboken fylls på, kurserna är fullbokade. Detta är mycket av att göra det som jag är bäst på, de efterfrågar min expertkunskap. Om mina tankar skulle flacka, tappa fokus och kanske vara nedlåtande, en känsla av rädsla att kurserna inte fylls på, eller att jag är för liten för företag och snackar inte företagens språk… rädsla ger tankarna motgång, vurpor som gör att det blir precis så illa som jag trodde. Endel som jag mött under åren har gett mig glada hejjarrop och varma kramar. Andra har ifrågasatt hur jag kunde ha råd att ha en egen stor lokal i stan, eller ifrågasatt varför de behöver betala en sen avbokad behandlingstid. Dessa motgångar är bra, som kommer från mina kunder, då växer jag mig ännu starkare och blir ännu tydligare och pejlar in mitt mål.

Såklart är det ensamt emellanåt som egenföretagare. Jag är ju själv som driver företaget Nyckelpigan och har inga kollegor, delar inte lokal med någon. Det finns några nätverk men de ger mig inte riktigt det som efterfrågas. Vi köper tjänster av varann och kollar hur ett samarbete kan fungera. Att prata med mina kunder är ju ett sätt, men ändå ingen att bolla affärsidéer eller strategier med. I tidigt stadium fick jag många kommentarer att jag måste välja, antingen har du företag, eller så är du anställd, det går inte att göra både och! Som jag har brottats med detta. Har erbjudit yogaklasser, behandlingstider dygnet runt, på dagtid, helger och röda dagar… men det blev inte bättre. Eter ett samtal med en klok yogalärare konstaterade jag att det blir som jag vill. Behöver jag arbetskollegor, möjlighet att finnas i ett sammanhang och känslan att vara delaktig i samhället, så finns det jobb för mig även där. Kruxet är att få de båda världarna att gå ihop. Jag har haft några olika jobb under tiden, som fyllt upp min cv, som personlig assistent och frukostvärdinna. Restaurangbranschen har lockat mig och där är jag just nu.

5 år går fort, mycket har hänt och jag vill dela det med er. Under tisdagen 22 augusti erbjuder jag extra billiga yogapass, föredrag och workshops. Schema hittar du här 5-års jubileum.

image00507:00 – 08:00 Morgon Yoga med frukost

10:00 – 11:30 Prova På behandling. Stress Buster, Regndroppstekniken

13:00 – 14:00 Ayurveda i mitt liv. Doshatest. Info om Ayurvedaskolan´s startat i höst

19:00 – 20:00 Workshop – växternas magi, eteriska oljor. Yoga & gör din egen deo

Anmäl dig till info@nyckelpiganjenny.se vilka pass/behandling du vill komma på (begränsat med plats) 200 kr för hela dagen.

Kom och shoppa, 5 % på hela sortimentet. Boka behandling denna dag och få 5 % rabatt.

Det blev mycket skrivet, om bakgrunden, om resan och om min jubileumsdag. Hoppas du kommer! Känn dig fri att skriva några ord i kommentarsfältet, hur jag berörde dig första gången, vad kommer du ihåg, hur yogan landade eller någon speciell behandling eller händelse du varit med om hos Nyckelpigan.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.