Gurkmeja

Det är för många känt att gurkmeja är nyttigt, antiinflammatoriskt. Men hur nyttigt på en skala? Hur äter man det? Vart köper man det?

Jo, gurkmeja har används inom Ayurvedan i tusentals år, för sina läkande egenskaper. Både invärtes och utvärdes som ex. i omslag, som the, krydda i mat, vid ormbett, parasiter i mag/tarmkanalen etc.

Det är mycket forskning gjort av gurkmeja och dess effekter. För att nämna några kända arbetsområden:

  • Antioxidant med ett orac-värde på 160 000 (kummin, ingefära och svartpeppar ligger också högt)
  • Lung/andningsvägar även allergi
  • Cancer
  • Infektioner
  • Hudsjukdomar
  • Diabetes
  • Hudsjukdomar
  • Mag/tarm
  • Nervsystem
  • Ögon

IMG_3226För att äta gurkmeja terapeutiskt behövs mellan 1-4 gram i pulver (krydda). Om du har färsk gurkmeja kan du skära några små bitar och tugga, ha i the eller matlagningen. Du kan använda den i maten, i dryck och i juice. Jag använder gurkmeja för att färga riset gult, göra “golden milk” steka halloumi i, smoothies, granola, ja så mycket. Guldmjölk är en varm dryck ur den yogiska traditionen med antiinflammatoriska- och antioxidantrika kryddor med gurkmeja som huvudingrediens. Guldmjölken är lugnande för nervsystemet och hjälper dig att slappna. Traditionellt används denna dryck vid ledvärk, torra slemhinnor, för hudens lyster och för den allmänna hälsan.

Recept på Golden milk:

Tag 1 tsk gurkmeja / person och blanda ut i lite vatten, värm försiktigt på spisen så den blir lite tjock. Häll i vegetabilisk mjölk, för mig är lyxvarianten mandelmjölk, men du tar vad du har hemma och gillar. Smaka av med valfria kryddor som ingefära, kanel, kardemumma, svartpeppar. Pricken över iét är att tillsätta 1 tsk ghee, samt lite honung om du önskar sötma. gärna närproducerad honung. Dock blir honung av sämre kvalité om du har den i när drycken är för het. Den omvandlas då till “ama” vilket gör att du får motsatt effekt av honungen. Njut av denna dryck, med full närvaro, gärna i sällskap med en god vän eller en bok.

Idag gjorde jag juice på färsk grukmeja-rot, citron och ananasjuice. Så uppfriskande och läker i smaken! Tack Wayne´s för inspirationen, där finns nämligen färdiga små shots att köpa för bara några tior. Men bäst är ju att köpa ekologiska råvaror och göra egen juice, det käns mer naturligt och närmare naturen. Gurkmeja harmoniserar med andra råvaror som har högt orac-värde och fyllda med antioxidanter, därför hör man ofta att du bör tillsätta ex. svartpeppar. Detta för att alla egenskaper som finns i gurkmeja tex curcumin är det verksamma ämnet som mycket forskning bygger på.

Gurkmeja balanserar alla tre docshorna, vata, pitta och kapha. Perfekt för matsmältningen. Om du äter/dricker gurkmeja regelbundet kan du märka att urinet ändrar färg och doft. Inget farligt, bara vara uppmärksamma att dina njurar och lever jobbar med att rena kroppen, så fortsätt men var noga med att skölja på med rikligt med vatten.

Hos Nyckelpigan finner du ekologisk torkad gurkmeja och i matvaruaffärer finner du (eko) gurkmeja på rot i grönsaksdisken. Jag önskar dig lycka till med denna ny/gamla krydda och många härliga smaksensationer i köket.

IMG_3196

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.