Kurera förkylningen med Masala Chai

Fastnat i förkylningens klo

Jag har känt mig trött, sovit mycket, vilat och kämpar med balansen mellan aktivitet och vila. Under denna vecka har jag gjort en resa från att ha ont i halsen till nu med täppt näsa och besvärande bihålor. Hela tiden har tröttheten hållit sig kvar. Yogaklasserna är avbokade och det är nog första gången jag behöver ställa in dem. Känns ändå bra att stanna hemma, föregå med gott exempel och “vila mig i form”. Trots allt är det halschakrat som har det jobbigt just nu, så att ha 3 yogaklasser och anstränga rösten är ingen bra kombo.

Som många terapeuter jag känner är det ibland det svåraste att ta hand om sig själv när det väl gäller. Jag har så mycket kunskap, egenvårdstips, unika behandlingar och långvarig erfarenhet. Där behövs det självkärlek, det enklaste som ibland är det bästa. Tänka basic!

Dessa dagar har jag kurerat mig med eterisk olja från Young Living. Basilika och Thieves är de som är mest använda. Druckit grönt the och börjat skölja näsan. Det släppte fint igår, när jag gjorde nässköljning. Det är så enkelt och jag kan varmt rekommendera det om ni har problem med bihålorna, allergi eller är förkyld. Positiva effekter av att skölja näsan.

Idag är det kryddor som min kropp behöver. Åt en jättegod indisk gryta till lunch och nu har jag även gjort mig en egen kryddblandning för Masala Chai, vilket betyder “kryddigt the” på hindi. Känner att det är precis det som behövs just nu. Så vill du göra din egen blandning rekommenderar jag dig att först köpa hem “riktig” kanel. Nyckelpigan har beställt hem och det kommer snart i shopen. 100 gram malen Ceylon kanel för 78 kr. Kanel har tidigare i år varit ett ämne att fördjupa sig inom. Det finns många sorters kanel ute på marknaden, den med bäst effekt är kanelen som kommer från Sri Lanka, den kallas för Ceylon-Kanel. Här kan ni läsa mer om kanel.

Nyckelpigans Masala Chai blandning:

6 kanelstänger (ceylon)P1040045

2 msk kryddnejlikor

2 msk kardemumma (kapsel)

2 tsk muskotnöt

Ingefära (färsk eller torkad)

100 gram the (svart, grönt eller rooibos)

Rosta de torkade kryddorna i 175 grader. Om du vill ha färsk ingefära kan du riva/skiva den när du gör ditt the. Om du önskar kan du även blanda i the, min favorit är helt neutralt utan the, alltså bara kryddor.

Mortla/mixa kryddorna och förvara i en mörk burk.

När du vill ha din kopp med the. Tag 1-2 tsk kryddblandning och ev färsk ingefära. Blanda i mjölk och låt sjuda 10 minuter. Sila och njut. Om det känns starkt, kan du blanda med lite kokt varmt vatten. Smaksätt med honung.

Våga experimentera med kryddorna, öka, minska, ta någon favorit, som saffran, stjärnanis, svartpeppar eller muskotblomma.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.