Så ett frö…

Idag är jag på min 6:e dag på DETOX. Jag har kommit över kulmen av värk, trötthet och illamående. Så idag var det extra roligt att stå i köket och fylla på skafferiet med nyttiga kex och mysli.

Frökex i stället för macka? Ja det går riktigt bra, annars är jag en riktig mack-tjej. Älskar mackor, smörgåsar på längden och tvären. Men nu har jag valt att vänja mig av med det för en period, för att göra min detox så ren som möjligt. Just nu är det Clean Eating, det innebär inget socker, vitt mjöl, gryn, alkohol, tobak, kaffe och svart the, kött etc.

Jag har tidigare gjort detox och känner mig bättre i kroppen och minskar mina symptom och obalanser. Har tom fått bort min allergi som jag hade för gräs. Mina hudbesvär har försvunnit och tidigare candida är borta. Just denna detox, nu, våren 2015 är verkligen för att förebygga och hålla allergin och övriga symptom på avstånd.

Som sagt, jag har haft en rejäl utrensning. Jag började på söndag eftermiddag, så jag räknar från i måndags. Som sagt, i början på veckan mådde jag inte bra alls. Började med huvudvärk, som ökade, blev värre och migrän. Jag hade menstruation, och med facit i hand, så kanske det var för kraftigt att göra detox under denna period i menscykeln. Tog en migräntablett och gjorde mkt yoga, så släppte det på torsdag. Vilken lättnad. Tröttheten har varit som en dimma över mig. Somnat i soffan vid 21-tiden och under början på veckan kände jag mig även lätt illamåendes. Nu är det söndag och det är över, det är så skönt att komma över puckeln, med tidigare besvär, som oftast blir värre, vid en utrensning/avgiftning.

Jag brukar annars dricka kaffe ibland (ngn kopp i veckan), ta ett glas vin vid grillen och gärna äta en efterrätt eller mysa med fika… så visst kan jag med. Men i längden är det det dagliga som sätter spår i kroppen. Det vi upprepar, det vi lagrar i våra organ. Därför är det bra att på vår/höst göra en avgiftning/detox. Jag älskar smoothies, juicer, rawfood och vegetarisk mat. Äter och dricker gärna det även på vardagarna, och inte bara under sådana här perioder av rening av kroppen. För ett par veckor sedan hade jag en workshop om DETOX. Min styrka i detta ämne är just ayurveda. Hur du kan göra en utrensning/avgiftning på kroppen som är anpassad för dig. Inom ayurveda kallas det panchakarma. En perod av strikt kost och behandlingar. Många åker till Indien 2-3 veckor och genomgår detta. Men det går naturligtvis att göra detta hemma i Sverige, i Borlänge. Det är detta jag gör nu… så min första vecka börjar lida mot sitt slut.

frökexJo där infann sig inspirationen, lusten och orken att laga lite extra tills skafferiet. Så idag har jag gjort både frökex och mysli. Här får ni receptet på mina härliga frökex.

350 gram frön.

4 dl kokt vatten

3 msk olja

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop de frön du önskar ex. linfrö, solrosfrö, pumpakärnor, sesamfrö. Häll ihop med vattnet och oljan, låt stå och svälla en stund.  Smeta ut på två plåtar och smaksätt gärna med kummin, rosmarin, salt. Ställ in i ugnen och grädda ca 50 minuter.

Hoppas det smakar!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.