Förkylningstips

Så här på vintern är det många som blir förkylda. Jag tänkte berätta lite om förkylningen ur ett ayurvediskt perspektiv.

Förkylningen kommer då vi har ett nedsatt immunförsvar. Immunförsvaret är kroppens försvar mot virus, bakterier, svampinfektioner etc.

Vad gör oss sjuka?

Vi påverkas av det vi har omkring oss, såsom kemikalier från hushålls-, hud ch hårvårdsprodukter, tillsatser i maten. Detta ger en påfrestning för vårt immunförsvar. Med ett svagt motstånd så bygger vi samtidigt upp kroppens eget försvar mot virus, bakterier etc. Här kommer olika aspekter in vad gäller vaccination och medicinering. (Det kommer jag inte att göra någon djupdykning i just nu). Immunförsvaret påverkas negativt av stress, dålig sömn. Det är den viktiga återhämtningen som stryker på foten, som en extra belastning utsätter vi kroppen för orena produkter, tillsatser, och kroppen har då fullt upp med att rensa bort skräpet från detta och har därför inte möjlighet att återhämta sig. Stora mängder socker påverkar även immunförsvaret och minskar dess funktionalitet. Gifter, från läkemedel, alkohol, tobak gör att kroppens motståndskraft minskar. Kroppen har som funktion att ta hand om det som är värst först och när den tillförs gifter anses det i många fall värre än både virus och bakterier. Att minska på gifterna, minskar vi också belastningen på immunsystemet, som lättare kan jobba med att hålla oss friska.

Med detta som bakgrund är det lättare att förstå att vi kan förebygga ohälsa genom att äta så ren mat/ekologiskt som du har råd med. Det minskar därmed på onödiga tillsatser och kemikalier i kroppen. Tänk också på vad du har för produkter i badrummet. Är de bra för dig och naturen? Om inte, så kan du rensa ut och i princip tänka på att behålla det som du kan äta… (jag kommer senare att göra ett inlägg om detta) Se till att ha tillräckligt med återhämtning, inte bara på helgen. Sov dina timmar, lägg dig i tid, alltså före kl. 22 och meditera, det minskar på stressen. Minska på socker, snabba kolhydrater, alkohol, kaffe, tobak och annat som drar fokus från ditt immunförsvar.

Det är vanligt nu under vintern/våren att göra en detox. Jag kommer nu i vår att erbjuda några inspirationstillfällen där du kan få mer tips och ideer kring ayurveda och detox.

  • Föredrag om Ayurveda, 18 februari
  • Workshop i praktisk ayurveda, 14 mars
  • Workshop om Detox, 28 april

När du blivit förkyld har du sannerligen ama i kroppen. Ama  är skräp eller slaggprodukter som ansamlats i kroppen. Ama kan vara av  både fysisk, psykisk och känslomässig karaktär. Den drar lätt till sig mer skräp i form av nedlåtande tankar, sug efter onyttiga livsmedel, du kan känna dig trött, känslomässigt ur balans och irriterad. När man har ama i kroppen är det en utmärkt grogrund för bakterier och virus att växa i.

DSC_0516Har redan förkylningen väl knackat på dörren, kommer här några tips för att boosta försvaret. Inom ayurveda har de personliga egenskaperna hos förkylningen olika egenvård. Så undersök först vilket “stadium” förkylningen är på, innan du börjar boosta dig. Något som gäller för alla stadier är att äta och dricka så rent som möjligt, dvs ekologiskt och utan tillsatser och vila. Ingen ansträngande träning, frisk luft och dagsljus är bra. Sesamolja i näsan är bra, då den har en antiseptisk egenskap. Tänd gärna en aromalampa med tea tree olja. 

Första fasen: Det är vanligt att känna sig trött, frusen, ev lite värk i nacke och skuldror. Du har inte den bästa motståndskraften eftersom du känner dig “ur form”. Du ha en vata-obalans. Balansera med att hålla dig varm, drick varmt vatten och smaksätt gärna med citron, ingefära och honung. (honung förlorar sina läkande egenskaper om den upphettas mer än 42 grader). Drick vata eller kapha-the, håll dig varm och bada gärna fotbad med eterisk olja som lavendel, tea-tree eller rosmarin. Swaralin är en ört som är bra för “halsont och torrhosta”.

Förkylningshonung; Blanda 3 msk honung, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk ingefärspulver till en pasta och ät 2 msk 4 ggr dagligen. Denna blandning stimulerar matsmältningselden, gurkmeja är desinficerande och honungen hjälper att lösa upp slem.
Om det går, undvik stimulantia i form av dator, tv radio etc. Det kan öka din vataobalans när du “vilar” dig i soffan.

Andra fasen: Här känner du dig mer febrig, ont i halsen, kanske har förkylningen gått vidare till en halsinfektion. Du har en pitta-obalans. Här undviker du honung, då den ökar värmen. Drick mycket kokt, avsvalnat vatten som gärna smaksätts med lime. Drick pitta-the, mynta och korianderthe. Gurgla munnen/halsen med kokosolja eller saltvattenlösning.

Tredje fasen: Slemmet och aman som lösgjorts vill nu komma ut ur kroppen. Mycket snor, slem, tung i huvudet/bihålorna, slemmig hosta. Du har en kapha-obalans. Drick ljummet vatten som smaksätts med citron, honung och lite cayennepeppar några gånger om dagen. Detta drar bort slem från luftvägarna. Skölj näsan med saltlösning (5 dl vatten + 1 tsk salt). Detta underlättar transporten av slem från slemhinnorna och känns väldigt befriande och öppnande för huvudet. Drick kapha-the, eller chaithe, som är ett kryddthe. Ta några msk av ovanstående recept med honung, gurkmeja och ingefära, för att driva ut det sista slemmet. Om du inte har feber, ta gärna en lugn promenad för att frigöra slemmet och svälj det inte, spotta ut det!

Förkylningar hos barn burkar även dem vara i dessa stadier. Tänkt dock på att eteriska oljor, naturläkemedel etc. ska hanteras med försiktighet. I förkylningstider brukar det alltid stå en liten medicinmugg med mognad sesamolja i hallen. Då det är smidigt att “pilla olja i näsan” innan man åker hemifrån till skolan. Det är även vanligt med färdigblandad förkylningshonung att ta flera gånger varje dag. Det är även skönt att bada fotbad med lite sesamolja och lite tea tree olja, som även kan smörjas på bröstet tillsammans med lite lavendel och ravensara. Men som vanligt, tvätta händerna och vila, var ute i friska luften.

IMG_2277Jag hoppas dessa egenvårdstips och reflektioner gör dig lite klokare och friskare.

Så ta hand om dig och praktisera dina nya kunskaper.

Trackbacks & Pings

  • Nyckelpigan » Kapha årstid :

    […] mer slemmiga, hostiga, rossliga och får magsjuka, de är i det som kallas kaphaobalans. Här finner du mer information om du är förkyld.  Kroppen kan kännas tung vid kapaöverskott, eftersom den inte genomsyras av prana (livskraft). […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.