Ghee – det flytande guldet

Recept på Ghee

ghee0titledGhee är ett av de mest upphöjda, prisade och sattviska livsmedel som finns enligt Ayurveda –ren medicin, så som man ser på föda. Ghee(ghi) är renat smör, smörolja och anses främja minnet, ge klarhet i sinnet, stärka nervsystemet och ge näring till alla kroppens vävnader. Det ökar kroppen matsmältningsförmåga i och med att den ökar agni, förebygger ärrbildning om man smörjer där huden fått en skada och ger därtill ett långt liv! Inte illa väl, av ett så vanligt livsmedel!

Det sänker pitta och vata kan vara OK för kapha i måttlighet. Ghee har en kylande och lugnande effekt.

Ghee gör man enklast själv hemma i köket:

Ta ½ kg osaltat ekologiskt smör i en kastrull. Sätt plattan på låg värme och låt det sakta smältas i 30-60 minuter. Det kommer så småningom att skikta sig, det vita mjölkproteinet lägger sig på botten, det vita skummet är salterna och ska “skummas av”. Det gula, däremellan är GHEE och ska sedan användas. Det är många som är känsliga för laktos, som kan äta ghee, vilket kan vara värt att prova.

Skumma av, häll försiktigt smötet/ghee genom ett filter (jag brukar ta ett durkslag och bommulstrasa). Häll försiktigt i en glassburk, isbits-formar etc och förvara med tättslutande lock. Bottensatsen, den vita, ska inte med, det ska kastas. Perfekt att sortera det som “brännbart” eller i komposten, inte i avloppet!

Burken kan stå framme på bänken och är då mjukare och ev. flytande i konsistensen. De små ghee-pluttarna har jag i kylen och är perfekt att ha direkt i gröten, grytan, med dig i badrummet för att smörja kroppen.

Ghee är väldigt läkande, så använd det så ofta du kan, helst varje dag!

Lycka till! 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.