Sommaren är pittans årstid

Nu när värmen kommit till vårt underbara land så gäller det att balansera och svalka pitta doschan.

pitta_seasonHär ska du få några handfasta tips som hjälper dig i sommarvärmen. Egenskaperna i pitta är eld och vatten. Pittan ökar och kan lätt hamna i en obalans vid intag av pittahöjande mat och dryck. Det som vanligtvis höjer/skapar en obalans i pittan är starkt kryddad mat, sur mat, kaffe och alkohol. Har du kommit i en obalans kan det kännas så här:

Obalanser: irritation, inflammationer, magkatarr, hudproblem, allergier, sur mage, halsbränna, överkritisk attityd, argsinthet “att se rött”. För mycket synintryck ökar Pitta, ger trötthet och en känsla av grus i ögonen.

Det som hjälper många är att enklast att finna måttlighet, svalka och vara nöjd med det lilla. Du kan med enkla åtgärder balansera kroppen och sinnet.

Försök att undvika salt och sur mat, kryddstarkt, yoghurt och filmjölk, rå lök, röda frukter och grönsaker samt alkohol.

Du kan med fördel äta svalkande mat, gärna sallad (din eld i magen kan ta hand om råkosten). Sommaren är en perfekt tid för pittapersoner att äta kalla sallader. Handlingsplanen kan göras lång, ta till dig det som är enklast för dig.

  • mynta
  • cocos
  • ghee (klarnat smöt)
  • aloevera
  • söt smak(aprikos, nektarin, melon, bär, dadlar, mango)
  • bitter/besk smak (spenat, gurka, broccoli)
  • the (alamaki och pittathe)
  • massage/behandling (marmabehandling och damm)
  • Tidning och böcker

Du kan göra myntavatten, för att svalka dig. Koka vatten och garnera med färsk mynta, låt svalna och NJUT. Cocos och ghee är också svalkande, du kan ha det i matlagningen, gör en smoothie, vila i skuggan och ha inte för höga krav på dig själv, släpp stressen och meditera, andas… Jag har yoga på Främby Udde i sommar, det är bara att komma.

Nyckelpigan har mycket av detta i shopen. Det är bara att höra av dig när du vill handla. Jag säljer cocosolja, ghee, alamakikarameller, alamakithe, yogatidningar och gör behandlingar för att du på ett skönt och omhändertagande sätt får hjälp att komma i balans. 

Njut av sommaren, ta vara på de ljumma kvällarna, se regnet som en balans och hjälp att vattna dina blommor eller kökslandet.

DSC_0546

 

  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.