Jag önskar dig tillräckligt

Jag önskar dej tillräckligt mycket med sol så att ditt liv ska bli ljust

Jag önskar dej tillräckligt med regn så att du uppskattar solen

Jag önskar dej tillräckligt med lycka så att du ska bevara livslusten 

Jag önskar dej tillräckligt med sorg för att även de små glädjeämnena ska bli stora

Jag önskar dej tillräckligt med många vinster för att du ska få allt det du behöver

Jag önskar dej tillräckligt många förluster för att du ska uppskatta allt det du har

Jag önskar dej tillräckligt många välkomnande,

för att du ska klara av det slutgiltiga avskedet.

Jag är just nu i en period i livet där allt får perspektiv. Motsatserna visar sig tydligt och det är som en daglig bergochdalbana för känslorna och själen.  Reflekterar över livet, de djupa frågorna, lika väl som jag gläds åt det lilla. Som när barnen plockat blommor och vill göra fint på köksbordet, eller när kära sambon har gjort värsta lyxmaten en vanlig måndag!

Relationer får sitt avslut, samtidigt som det dyker upp nya bekantskaper. Det är hårt, men samtidigt fint. Att släppa tagen om något, som gör ont är väldigt befriande. Man måste lätta ankar för att kunna flyta iväg och se världen, få luft under vingarna.

Det är så jag känner mig just nu, väldigt djup i livet, får mina kallsupar av både lycka och sorg, obearbetade känslor som ploppar upp likt perennerna i trädgården. Jag visste att de fanns där, men lixom väntade in både sol och regn för att ta hand om dem. Rensa ogräset runtom, för att se det fina, det enkla. Hur underbart är inte livet? Att vi kan födas till dessa varelser, att finnas här på jorden tillsammans med djur och växter.

Ta vara på tiden, njut och gör det bästa av den. Prata med varandra, både om tankar och känslor. Håll inte allt inom, det blir liggandes och bildar både negativitet, självdestruktivitet, sjukdomar och annat icke önskvärt.

about-ayurveda-ban

Med detta skrivet reflekterar jag på att det var det här vi precis gick igenom på steg 6-7  inom Ayurvedan i Luleå för någon vecka sedan. Vi pratade om livselixiren, odjas. Vi reflekterade om begreppen tamas, rajas och sattva.  “The entire creation and its process of evolution is carried out by these three major gunas.” taget från Wikipedia. Kortfattat handlar det om vart i processen man befinner sig i. Är jag i lyckotillsltåndet, det ljusa och lätta, att leva i fred med sig själv och omgivningen (sattva), eller befinner jag mig i det mörka, tunga och destruktiva (tamas), eller i en rörelse där emellan, förändring och aktivitet, att ha kraften att förändra eller utvecka (rajas)? De uppträder inte en i taget, snarare i en mix som varierar över tiden. Detta är inom Ayurvedan de begrepp som syftar till att förklara de mentala aspekterna av oss. Dessa kallas Sattva, Rajas och Tamas. De ger oss kunskaper om de olika processer vi går igenom i livet.

Inom Ayurveda utgår man hela tiden från att man ska öka Sattva. Genom att öka Sattva så kommer du närmare optimal hälsa och andligt uppvaknande. Sattviska handlingar (så som förlåtelse, medkänsla, allomfattande kärlek) samt sattvisk mat är vägen till hälsa, enligt Ayurveda.

 Kanske kan du även känna igen egenskaperna tex vid en separation? Att gå från sattva, till rajas och sen tamas. När du är längst ner på botten får du efter ett tag kraften att återigen röra ditt mentala mot rajas (förändring) och kan därifrån påbörja läkning och förändring.

 Till dessa begrepp ligger ojas, tejas och prana. De tre livsenergierna. Prana är livskaft och finns i andning, mat och är livsnödvändigt. Ojas bildas när vi äter, av livskraften vi tar in och hur vi brukar våra sinnen, livselixir. Tejas är energi, som skapas genom våra 5 sinnesinryck. Det är vår förmåga att begripa, förstå, och smälta informationen.

 Hur hänger då allt detta ihop? Prana, Tejas, och Ojas är anslutna till universum för utan dem skulle det inte finnas något universum. Själen = Prana, Tejas, och Ojas = kroppen = natur = universum.  Jo med detta uttryck så är det enkelt…

“The universal soul works through the elements and upholds the laws of nature.”

 

gunas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.