Utbildning Ayurveda

Utbildning, kurser, föredrag och workshop´s hålls regelbundet med olika teman. Oftast är det inom ayurveda, yoga, detox och eteriska oljor, det är där mina främsta intresseområden finns.

Utbildning Ayurveda

14302581_10154477682116810_635985704_nDenna utbildning är från Markarydskolan som numer heter Ayurvedaskolan Human Health. Grundaren är Maivor Stigengreen och min lärare är Lola Svedenbäck, båda utbildade i Sverige och Indien. De förde Ayurvedan till Sverige i slutet av 1980-talet. Det är så härligt att få vara en del av dessa kunskapsträd, hjälpa och guida andra att växa i sig själva, förstå innebörden och lära om livet, Ayur-Veda betyder just läran om livet.

Efter egen utveckling och formell kunskap har jag nu själv landat i att utbilda andra. Att vara en del av historien är mäktigt. Ayurvedas metoder har tillämpats i Indien, Nepal, Tibet, Sri Lanka och Indonesien i mer är 4000 år f Kr. För oss är det nu ”tredje generationen” som kunskapen förs vidare och landar hos dig, där du integrerar den på ditt sätt. Använder Ayurveda så du kan leva ett liv i balans. Ayurveda är ett holistiskt system kopplat till naturen.

Inom skolan kan du utbilda dig till Ayurvedisk Hälsovägledare (steg 1-10). Väljer du även att efter steg 5 göra behandlingsutbildning blir du terapeut. Skolan är kvalitetssäkrad via SFKM, Skandinaviska Förbundet för Komplementär Medicin.

Nyckelpigan erbjuder utbildning 2 gånger/år, höst och vår. Höstens utbildning är förlagd 1 steg/månad, medans vårens utbildning är i ett block. Du väljer själv vad som passar dig. Du väljer själv hur många steg du vill gå, då dessa är fristående. Dock är det viktigt att du går stegen i en viss följd 1, 2, 3 osv då kunskapen hamnar i sitt rätta sammanhang. Minst 4- max 10 deltagare.

Då jag är utbildad yogalärare kommer även lättare aktiviteter som promenader och yoga att ingå i utbildningen. Allt för att integrera och ”känna” in i kroppen/sinnet hur ayurveda kan vara hos dig och upplevas av andra.

Anmälan: görs skriftligt på mejl info@nyckelpiganjenny.se  och du bör få en bekräftelse på att du är anmäld.  När du sedan fått bekräftelse med information om betalning av anmälningsavgift (500 kr). När den är betald har du din plats. Resterande belopp faktureras. Totalt 2150 kr/steg. Anmälan är öppen fram till 2 veckor före kurs start. Bindande anmälan Ca 1 vecka före kursstart kommer du att få ett välkomstbrev, med mer information om kursen och upplägget. Här kan du läsa mer om anmälnings- & köpvillkor för kurs/utbildning etc.

Datum:

Vintern 2018.

  • Steg 3, lörd-sön 10-11 februari 2018 9-17.

Våren 2018.

  • Steg 1, tors-fred 10-11 maj 9-17.
  • Steg 2, lörd-sön 12-13maj 9-17.
  • Steg 3, mån-tis 14-15 maj 9-17.

Hösten 2018.

  • Steg 1, lörd-sönd 6-7 oktober 9-17
  • Steg 2, lörd-sönd 27-28 oktober 9-17
  • Steg 3, lörd-sönd 24-25 november 9-17

Ayurveda Steg 1; 

Här får du kunskap om doshorna; Vata, Pitta och Kapha samt om tiden och ätandets konst. Den behandlar också hur vi påverkas och kan förhålla oss till dygnstider och årstider för att spara energi och må bättre.

Var sak har sin tid. Hur du kan känna igen och utnyttja dygnstider och årstider, sätta dem i relation till Vata, Pitta, Kapha, för att på bästa sätt spara energi och må bättre.

Ätandets konst. Måltidsmedvetande, hunger- och mättnadssignaler samt tips för att kunna njuta mer av mat och dryck utan att det skapar slaggprodukter och överflödskilon.

Egenvårdsråd. Enkla, naturliga åtgärder för att förebygga respektive rätta till vanligt förekommande obalanser i t ex mage/tarm, leder/muskler, urinvägar, luftvägar och hud. Vi gör även en meditativ andningsövning.

Ayurveda Steg 2:

Vi går vidare i Ayurvedisk grundkunskap vilket innebär att vi lär oss om livsgnistan, agni och dess olika former, matsmältningen och tecken på obalanser samt hur vi kan åtgärda dessa. Steg 2 omfattar också kroppens sju vävnader och smakernas betydelse. Vi går också in på pulsavläsning och andra metoder för att urskilja ditt hälsotillstånd.

Agni – livsgnistan – förutsättningen för all transformation. Flera former av Agni på olika ställen i kroppen. Tecken på balans och obalans samt åtgärder.

Kroppens sju vävnader. Hinder och möjligheter för en sund själ i en sund kropp. Smakernas betydelse och sekvens.

Hur de inverkar på Vata, Pitta, Kapha under matsmältningens olika faser. Pulsavläsning och andra metoder för att urskilja ditt hälsotillstånd.

Vi går igenom grunderna och övar vid flera tillfällen. De sex stadierna av sjukdomstillstånd. Från tillfälliga obalanser i Vata, Pitta, Kapha till kronisk sjukdom.

Ayurveda Steg 3: 

Här förtydligar vi vad Ayurveda menar med en frisk person ur fysisk, mental och känslomässig och andlig aspekt. Vi bygger också på kunskaper om doschorna till att omfatta underavdelningar av dessa och dess specifika områden och funktioner. Du lär dig avläsa och tolka dessa i din egen puls.

Du får successivt nycklar som öppnar fler dörrar, nu till Vata, Pitta, Kaphas underavdelningar, s k subdoshor, och dess specifika områden och funktioner i kroppen. Subdoshorna lär du dig redan nu avläsa och tolka i din egen puls. Du får uppleva ljudvibrationers helande kraft för olika områden inombords.

ayurveda med vivi linde och jenny berg

Lyssna till Ayurveda.

Är du mer nyfiken och vill redan nu lyssna på hur jag beskriver Ayurveda finner du här ett podcast avsnitt där jag intervjuas av Vivi Linde om Ayurveda.

Inspiratör & Konsult

Önskar er förening eller företag ett föredrag, workshop eller annan aktivitet inom området hälsa, arbetsmiljö, hälsopromotion, yoga eller ayurveda så tveka inte att höra av dig för att få en offert. Med min unika kompetens som hälsovetare och erfarenhet inom företagshälsovården känner jag ett stort engagemang att stödja, utveckla och främja hälsan i samhället. Några av uppdragen jag har haft är

  • Företagsanpassat yogaprogram för kontorsmiljö (ÅF)
  • Företagsmassage & inspiratör för hälsodagen med Breathwalk vid meditationskåtan (Stora Enso)
  • Hur yoga kan hjälpa dig som har en diagnostiserad sjukdom (Epelepsiföreningen)

Yoga måndagar. Gratis prova-på första gången för yoga [fblike

 

you tubeNu finns även Nyckelpigan med på Youtube! Via denna kanal kan du närhelst du önskar få en guidning i pranayama (andningsövning), meditation eller ett yogapass. Välkommen in!

Comments are closed.